07-05-2019 Waarom doet massage ons tintelen?

De fysiologie van het gevoel wanneer je wordt ingedrukt en verplaatst bij massage.

De meeste mensen zijn verbaasd over de hoeveelheid sensatie die wordt geproduceerd door druk op hun spieren. “Ik voel dat helemaal in mijn tenen!” Dat is een algemeen gevoel op een massagetafel of massagestoel. Hoe werkt dat? Wat gebeurt er?

De spier is een zintuig:

Spierweefsel is ongeveer de helft van het gewicht van de gemiddelde persoon (de meesten van ons proberen niet aan de andere helft te denken ;)) en het zit boordevol zenuwuiteinden. Ook is spierweefsel gemengd met bindweefsels zoals pezen en ligamenten en ingewikkelde omhulsels die “fascia” worden genoemd. Bindweefsel zit ook vol zenuwuiteinden.

Al die zenuwuiteinden produceren sensatie, veel gevoel. In feite produceren ze meer sensatie dan alle andere zintuigen gecombineerd.

De spier is een groot sensorisch orgaan, veel zwaarder zelfs dan je huid. Hoe de spieren aanvoelen, is hoe het lichaam aanvoelt! Jij bent je spieren!

Die zenuwuiteinden detecteren druk, beweging, rek, snelheid van spiercontractie en nog veel meer. En sommige zijn ook ongemakkelijk, zoals vermoeidheid en pijn tijdens het sporten, veroorzaakt door zenuwen die cocktails van afvalstoffen oppikken. Alles bij elkaar komt ongeveer de helft van alle sensorische informatie die naar het ruggenmerg en de hersenen wordt gestuurd uit deze zenuwen.

We konden zelfs niet opstaan ​​zonder deze sensorische informatie. Zonder dit zou je zelfs je lichaam niet kunnen voelen. Fysiologen noemen het ‘ proprioceptie’ (1),  het zeer reële en fysieke gevoel van inspanning, positie en beweging. Vreemd genoeg zijn de meeste mensen zich er echter niet bewust hoe hun spieren zich voelen totdat ze pijn beginnen te doen. Als proprioceptie zoveel informatie oplevert, waarom zijn we daar dan niet van op de hoogte?

Sensibiliteitsbewustzijn verhogen.

We zijn ons normaal gesproken niet bewust van onze proprioceptie omdat het altijd aan is, en er is altijd veel van. Het is alsof je het daglicht probeert te beschrijven in een wereld waar de zon nooit ondergaat of zelfs achter een wolk gaat. Proprioceptie is er gewoon.

We kunnen de andere zintuigen uitschakelen of de intensiteit eenvoudig verhogen of verlagen. We kunnen onze ogen sluiten en onze neus dichtknijpen. We kunnen meer of minder aanraken. Smaak heeft ons niet veel te vertellen zonder voedsel in onze mond. Maar proprioceptie is altijd aan. Ongeacht in welke positie men zich bevindt, je bent nog steeds in een positie.

Als we proprioceptie zouden uitschakelen, zou het opeens duidelijk zijn wat we missen. Maar normale proprioceptie is een gevoel zonder veel contrasten. Totdat je op een massagetafel komt.

Massagetherapie produceert veel onverwachte en ongebruikelijke proprioceptieve gegevens. Je kunt je spiergevoelens niet uitschakelen … maar je kunt ze extra stimuleren en nieuwe en interessante stimuli geven. En ze vinden het geweldig!

Je zenuwstelsel hunkert naar gegevens. Het is net een medicijn.

Babyzoogdieren, waaronder wij, sterven letterlijk zonder deze gegevens of we groeien op met een hersenbeschadiging, als we geen sensorische waarneming hebben. Het zenuwstelsel heeft input nodig om te weten hoe te groeien.

Als volwassenen hebben we die input niet langer nodig om te overleven, maar we hebben het nog steeds nodig om te gedijen. We willen onze zintuigen nog steeds bezighouden. We vinden het leuk om aan te raken, te worden verblind door bezienswaardigheden en geluiden, om te stoppen en de rozen te ruiken en heerlijk eten te proeven.

Aanraken wordt verwaarloosd in onze cultuur en we hebben de neiging waarneming volledig te verwaarlozen. Mensen doen aan lichaamsbeweging, wat proprioceptief prikkelt – van dansen tot skiën – maar ze doen het niet voor de waarneming, en de sensaties zijn vrijwel zoals je hersens verwachten. Het zijn vriendelijke, zintuiglijke verrassingen die het zenuwstelsel echt leuk vindt. Je weet niet hoe een heerlijke maaltijd gaat smaken, totdat je het in je mond stopt, maar je lichaam weet precies wat je volgende dansbeweging is voordat je het doet.

De enige manier waarop je je proprioceptie gemakkelijk kunt verrassen is met massage: met passieve stimulatie van de waarnemende zintuigen.

En we zijn verrast, niet alleen door de kwaliteit van de sensaties die massage produceert, maar ook door de hoeveelheid – evenveel sensatie als alle andere zintuigen gecombineerd. Wat een sensatie!

En daarom tintelen we van top tot teen wanneer we gemasseerd worden.

1) proprioceptie zelfstandig naamwoord [medisch] het ontvangen en verwerken van prikkels die in het eigen lichaam ontstaan Bron: Wikiwoordenboek

Tekstbron: Paul Ingraham

Vertaald en aangepast door: Irma Gordon

Volg en vindt leuk 🙂
error0

Auteur: helendeenergie

Mijn naam is Irma, ik ben ontspannings-masseuse. Na mijn opleiding als elektromonteur ben ik gaan werken als wikkelaar van elektromotoren. Ik was toen al een ondernemend typetje, dus ben ik in mijn eentje een jaar naar Australië gegaan om daar te werken en reizen. Daarna ben ik in de techniek blijven werken als verkoper, installateur en uiteindelijk in de administratie terecht gekomen. Mijn laatste functie in de bouw was secretaresse, waar ik ook een diploma voor heb gehaald. Na een fusie met een groot bedrijf werd onze afdeling overtollig en moest ik naar iets anders op zoek. Ik was net bevallen van een prachtige dochter en daardoor ben ik een bedrijf op gaan zetten in katoenen luiers en een wasservice (milieuvriendelijk) Als alleenstaande moeder kon ik het financieel niet volhouden om na een jaar door te gaan, dus moest ik weer een baan gaan zoeken en heb ik Het Luiertje stop gezet. Zo ben ik in de zorg terecht gekomen als secretaresse en wilde ik graag mensen helpen. Het heeft lang geduurd, maar nu heb ik eindelijk mijn eigen Praktijk! Hier kan ik doen wat ik leuk vind, mensen helpen met ontspannen. Elke keer een nieuwe uitdaging aangepakt, maar voorlopig wordt dit even de sleur ;) denk ik. Ontspannen warme groet, Irma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *