Groen led licht
Groen led-licht kan pijn verminderen bij mensen met aandoeningen als artritis, migraine en fibromyalgie. Het groene licht activeert receptoren in de hersenen die ervoor zorgen dat de pijn gestild wordt, zo blijkt uit een nieuw onderzoek (zie verhaal hieronder).
Kort gezegd: als we groen licht zien, sturen de kegeltjes een signaal naar cellen op het netvlies, waardoor ons zenuwstelsel wordt afgeremd. Daardoor wordt een eiwit geactiveerd dat ervoor zorgt dat pijnstillende stofjes (zoals morfine en lichaamseigen endorfine) kunnen binden met pijnreceptoren. Als die binding plaatsvindt, ervaren we minder pijn.

Credit: Y.-L. Tang et al, Science Translational Medicine (2022)
Een team van onderzoekers van Fudan University, State Key Laboratory of Medical Neurobiology en MOE Frontiers Center for Brain Science, Institutes of Brain Science, in China, heeft de neurale activiteit van de ogen tot de hersenen bij muizen getraceerd om erachter te komen waarom groen licht helpt om pijn verminderen. In hun paper, gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine , beschrijft de groep het bestuderen van elk deel van het visuele neurale systeem bij muizen, van de achterkant van de ogen tot de hersenen, om meer te weten te komen over hoe licht de gewaarwordingen in de hersenen kan beïnvloeden.
Eerder onderzoek en anekdotisch bewijs hebben gesuggereerd dat groen licht , met name groen licht gegenereerd door LED’s, het pijnniveau kan verminderen bij mensen met aandoeningen zoals artritis, migraine en fibromyalgie, maar de redenen zijn een mysterie gebleven. In deze nieuwe poging probeerden de onderzoekers het antwoord te vinden.
De onderzoekers bestudeerden alle delen van het visuele verwerkingssysteem bij muizen die betrokken zijn bij het ontvangen en verwerken van licht. Ze begonnen met de staafjes en kegeltjes fotoreceptoren op het buitenste deel van het netvlies en retinale ganglioncellen (ipRGC) in het binnenste deel van het netvlies. Door elk op verschillende tijdstippen uit te schakelen en vervolgens te testen hoe ze tot veranderingen in pijnervaring leidden, ontdekten de onderzoekers dat het neurale pad naar pijnverlichting begon met de fotoreceptoren.
Het team ging vervolgens verder met retinale ganglioncellen, die signalen ontvangen van de fotoreceptoren. Ze gebruikten genetische uitschakeling om meer te weten te komen over welke van de cellen verantwoordelijk was voor de communicatie met de ventrale laterale geniculaire kern in de thalamus.

Vervolgens volgde het team dergelijke signalering terwijl verschillende kleuren licht in de ogen van de muizen werden gericht en ontdekte dat groen licht resulteerde in meer GABA-signalering, wat resulteerde in meer expressie door het Penk-gen dat codeert voor een eiwit genaamd PENK. En PENK is een voorloper van een molecuul genaamd ENK, dat opioïde receptoren in de hersenen activeert. En dat leidt tot verdoving van pijn.
De onderzoekers zijn vervolgens van plan om de vraag te onderzoeken waarom de hersenen zo zijn geëvolueerd dat groen licht het gevoel van pijn kan verminderen.
Dus, de moeite waard om eens uit te gaan proberen in de Praktijk!
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere mensen. Dit kan door de socialmedia knoppen te gebruiken. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Je kunt altijd contact opnemen met mij, voordat je besluit om een afspraak te maken. Stuur een bericht naar 06-17495453 en geef aan wanneer je beschikbaar bent, zodat ik je kan bellen. Of stel je vraag en ik beantwoord zodra dit mogelijk is! Ook kun je een e-mailbericht sturen naar admin@praktijkheen.nl
Wil je liever zelf online een afspraak aanvragen? Dat kan via Online afspraak reserveren