Klassieke massage helpt bij oncologische aandoeningen

Klassieke massage is het stimuleren van de huid en onderliggende weefsels, waarbij in verschillende mate manuele druk wordt uitgeoefend.

Massage wordt toegepast ter verlichting en afleiding van diverse door de patiënt ervaren klachten en ter bevordering van ontspanning, welbevinden en/of rust.

Het leidt tot een verminderde overdracht van pijnsignalen én heeft een lokaal effect met als gevolg spierontspanning en een verbeterde doorbloeding.   

Daarnaast heeft massage een algemeen effect. Het leidt tot daling van het hartritme, de ademhaling en de bloeddruk.

Er treedt zowel een fysiologische als een subjectieve ontspanning op, wat een positief effect op de klachtenbeleving van de patiënt.

In de praktijk blijkt, dat de veranderde beleving van de klachten leidt tot het doorbreken van een vicieuze cirkel. Bij pijn is er vaak een wisselwerking tussen pijn, angst en (spier)spanning. Deze reacties versterken op hun beurt weer de pijn. Door de (spier)ontspanning van een massage kan deze vicieuze cirkel doorbroken worden.

In het algemeen wordt, fysiologisch gezien, na 10 minuten massage een optimaal effect bereikt en een subjectief gevoel van ontspanning na 3 minuten. Over de duur van effect is nog weinig bekend; dit is nogal wisselend en is onder andere afhankelijk van de lokalisatie en de intensiteit van de klachten én de conditie van de patiënt. De lichaamsgebieden waar de massage het meest worden toegepast zijn de rug, de voeten, de handen en het gezicht.

Eenvoudige technieken kunnen door naasten van de patiënt gemakkelijk toegepast worden. Dit is van belang voor de patiënt omdat hij dan niet afhankelijk is van een professionele masseur/zorgverlener. Maar daarnaast is het ook belangrijk voor de naasten, zodat zij de patiënt daadwerkelijk kunnen ondersteunen, waardoor gevoelens van machteloosheid kunnen afnemen. Bovendien kan massage als uiting van lichamelijk contact van grote waarde zijn, vooral (maar niet uitsluitend) wanneer de patiënt niet meer in staat is tot verbale communicatie of wanneer “alles al gezegd is”.

Bij Praktijk Heen dient u altijd een volledig ingevuld intakeformulier te ondertekenen en retour te sturen voordat een behandeling plaats vindt, zodat ik altijd vooraf kan zien of een massage geschikt is voor de klant en ik eventueel contact op kan nemen als er bijzonderheden zijn. (In overleg kunnen we de behandeling van een uur verkorten en/of de intensiteit van de druk verlagen naarmate de conditie en energie van de klant)

 • Aandacht voor privacy en intimiteit vind ik belangrijk, voor de klant moet de massage gewenst zijn en ik moet me er prettig bij voelen.
 • Bij mij kan ook gebruik gemaakt worden (na overleg met de klant) van etherische olie*, die de werking van een massage kan versterken.
 • Een rustig muziekje speelt op de achtergrond in de praktijk.
 • Ik masseer op een rustige, langzame manier voor een optimale werking.
 • Ik observeer de algemene toestand en het comfort van de klant tijdens de massage goed en beëindig de massage als de klachten toenemen of als de klant de massage als onaangenaam ervaart.

(Contra) – indicaties:

Indicaties voor klassieke massage zijn:

 • Pijn
 • Misselijkheid
 • Slaapproblemen
 • Spanning en onrust
 • Angst
 • Sombere stemming

Contra-indicaties zijn:

 • Extreme angst en/of ernstige onrust
 • Toename van klachten tijdens de massage
 • Lokale factoren op de te masseren gebieden: Allodynie, wonden, infectie, metastasen, trombose, infuus e.d.
 • Polyneuropathie van een te behandelen ledemaat
 • Lymfoedeem

*etherische olie: meer informatie hierover leest u op de website via de link: https://praktijkheen.nl/aromatherapie/

Voor informatie over een behandeling of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen via e-mail, telefonisch/Whatsapp, of een contactformulier op de website via de link:

https://praktijkheen.nl/contact/

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere mensen. Dit kan door de social mediaknoppen onder dit artikel te gebruiken. Ik vind het ook altijd fijn als iemand een reactie achterlaat.

Met warme ontspannen groet,

Irma

Volg en vindt leuk 🙂
error10
fb-share-icon30

Auteur: Irma Gordon

Mijn naam is Irma en ik ben Wellness Therapeut bij Praktijk Heen, moeder en echtgenote. Ik woon in Purmerend Weidevenne, waar ook de behandelruimte is op de tweede verdieping. Ik ben een gecertificeerde ontspanningsmasseur, aromabehandelaar, Reiki behandelaar, Engelen-kaartlezer en een gediplomeerde Wellness Therapeut. Mijn klanten kiezen voor ontspanning, omdat het ze helpt met klachten die stress in het lichaam activeren, zoals; overgangsklachten (hormonaal-), ouderdom, ziekte (van zichzelf of die van hun dierbaren), drukte in gezin of op het werk. Klanten noemen het daarom geen ontspanningsmassage, maar persoonsgerichte massage! Samen met ontspanningsmassage gebruik ik Aromatherapie. Deze geuren zorgen voor extra ontspanning en hebben vele andere extra voordelen. Aangezien ik om een ieders welzijn geef, kunt u bij mij heel goed terecht voor behandelingen die uw welzijn positief beïnvloeden. Heen is de afkorting van helende energie en dit geeft precies aan wat bij alle behandelingen (ongemerkt) gebruikt wordt om uw lichaam en geest in balans te brengen en/of houden. Ontspannen warme groet, Irma

error

Delen is lief :)

×

Hallo!

Vertel me wat ik voor u kan doen?

Praktijk Heen admin@praktijkheen.nl

× Waarmee kan ik u van dienst zijn?
%d bloggers liken dit: