TRIGGERS BIJ RUGPIJN

Zou het waar zijn dat triggers een hernia kunnen veroorzaken?

Toen ik net begon als gecertificeerd massagetherapeut, merkte ik dat mensen veel vreemde ideeën hadden over de oorzaak van hun rugpijn. Velen van hen leken onschuldig? Bijna alles wat er gebeurde in de vierentwintig uur voordat de rugpijn begon, kreeg de schuld, of het nu logisch was of niet.

 • “Ik vouwde mijn was op een lage plek op de dag voordat dit begon, en ik dacht: Had ik dit maar niet gedaan.”
 • “Ik liet een immens harde scheet … en toen, slechts 23 uur later, bam! Rugpijn! Toeval? Ik denk het niet.”

Ik overdrijf nu natuurlijk, maar vreemd genoeg niet zo veel. Er waren beslist momenten waarop een zeer ernstig “triggerverslag” me absurd leek. Zelfs als de trigger tegelijkertijd met de pijn optrad, was het vaak verrassend, schijnbaar niet in staat om daadwerkelijk enige vorm van letsel te veroorzaken.

 • ‘Ik zwaaide naar iemand, maar zachtjes, weet je? Als een koninginnenzwaai. En toen, bam! Precies op dat moment kreeg ik last van mijn wervelkolom!”
 • “Ik opende de koelkast en toen gebeurde het. Roekeloos, ik weet het, ik weet het!”

Triggers leken gewoon nooit een doorslaggevende of informatieve relatie te hebben met rugpijn. Dit was een van mijn eerste waarnemingen, maar ik had heel weinig wetenschap om aantekeningen mee te vergelijken. En aangezien ik ook op holistische manier denk, zou het in mijn beleving meer te maken hebben met onze energetische blokkades door herinneringen/trauma’s van weleer; zoals beschreven in dit onderzoek* uit 2013.

 • Je vangt (ongemerkt) veel gevoelens van anderen op en bent geneigd de zorgen van de wereld haast letterlijk op je schouders te nemen.
 • In de midden rug draait het om opgeslagen emoties en overtuigingen van jezelf.
 • In de onderrug gaat het om oer gevoelens, die je al in de baarmoeder en tijdens de eerste jaren van je leven meekrijgt.

Wat veroorzaakt hernia’s … volgens de wetenschap in plaats van massagetherapeuten

(Waarschijnlijk niet wat hen in veel gevallen triggert … alleen wat mensen denken dat hen triggert. Maar dat is nog steeds best interessant.)

In dit onderzoek uit 2010*, waarin triggerverslagen bestudeerd zijn bij 150 mensen met rugpijn en bijbehorende hernia’s van de tussenwervelschijven leek het er ook niet toe te doen wat de trigger was: er was geen verband tussen een bekende trigger en de ernst van de zaak. Zelfs geen triggers voor zwaar tillen!

En de meeste gevallen, meer dan 60%, hadden helemaal geen trigger, maar “spontane” hernia’s. Hernia’s kunnen zomaar ontstaan, zonder aanwijsbare reden, zo gaat het eigenlijk meestal.

Hier benoem ik specifieke triggers voor rugpijn, geïdentificeerd door ten minste één van de ondervraagde mensen die er één dachten te hebben:

Specifieke bewegingen

 • Buigen
 • Leunen
 • Misstappen
 • Uitglijden zonder te vallen
 • Draaien
 • Lopen

Activiteiten van het dagelijks leven

 • Deuren sluiten
 • Aankleden
 • Huishoudelijke taken (stofzuigen, auto wassen)
 • Het bed opmaken
 • Sneeuw scheppen
 • In/uit bed stappen
 • In/uit de auto stappen
 • Tuinwerk en onderhoud (vloeren, tegels, dakbedekking)

Sport en recreatie

 • Golf
 • Fitness oefeningen
 • Quads
 • Hockey
 • Skiën
 • Tennis

Zwaar tillen

 • Meubilair verplaatsen
 • Een patiënt verleggen/optillen
 • Zware lasten >25 kg

Licht tillen

 • Lichte belasting zoals krat, ladder, kist
 • Zeer licht tillen zoals doos tissues

Niet inspannende gebeurtenissen

 • Hoesten
 • Langdurig zitten
 • Niezen

Lichamelijk trauma

 • Vallen
 • Ongeval

CONCLUSIE

 • Bijna alles kan als een trigger worden beschouwd en veel triggers zijn heel onbeduidend.
 • Er is vaak helemaal geen duidelijke trigger.
 • De stereotiepe trigger van “slecht tillen” is eigenlijk zeldzaam.
 • De relatie tussen triggers en rugpijn is over het algemeen onduidelijk en onzeker.
 • De trigger heeft weinig te maken met de ernst van de zaak, waarschijnlijk omdat de trigger in veel gevallen slechts speculatief is en er eigenlijk niets mee te maken heeft.

In mijn praktijk behandel ik mensen met een combinatie van massage en Reiki. Zo wordt een pijnlijke plek op fysiek en mentaal niveau aangepakt. Daarnaast leer ik mensen ook hoe ze met andere technieken aan hun emotionele klachten kunnen werken.

Heb jij rugpijn en zou je een behandeling willen ervaren, maak dan snel een afspraak.

Je kunt altijd contact opnemen met mij, voordat je besluit om een afspraak te maken. Stuur een bericht naar 06-17495453 en geef aan wanneer je beschikbaar bent, zodat ik je kan bellen. Of stel je vraag en ik beantwoord zodra dit mogelijk is! Ook kun je een e-mailbericht sturen naar admin@praktijkheen.nl

Wil je liever zelf online een afspraak aanvragen? Dat kan via Online afspraak reserveren, hier staan alleen niet alle beschikbare tijden op.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere mensen. Dit kan door de social mediaknoppen te gebruiken. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat (helemaal onderaan deze webpagina).

Of neem op een andere manier contact op via een van de gegevens via het tabblad contact

Bronnen*:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20347617/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23756033/

Volg en vindt leuk 🙂
error20
fb-share-icon80

Geplaatst

in

door

error

Delen is lief :)

×

Hallo!

Wat kan ik voor je doen?

Praktijk Heen helendeenergie@gmail.com

× Waarmee kan ik u van dienst zijn?
%d bloggers liken dit: