Aromatherapie uitleg

Essentiële oliën van Plant Therapy

Essentiële oliën

Wat zijn essentiële oliën?
Essentiële oliën worden ook wel aromatische of etherische oliën genoemd.

Etherisch omdat ze vluchtig zijn
Aromatisch omdat ze geurig zijn
Essentieel omdat ze het wezenlijke bestanddeel van een plant vormen

 
Ze vertegenwoordigen de natuur in de meest geconcentreerde vorm. Deze oliën zijn gescheiden van de bast, bloemen, hars, bladeren of wortels van de plant of boom, door waterdamp-destillatie, alcoholextractie of persing. Ze bevatten geen vitaminen of mineralen. Ze kunnen zich wel met vetten verbinden, maar mixen niet met water. Ook dringen ze door in de huid, wat bij een massage dus voordelen geeft. Bij massage worden etherische oliën uitsluitend gebruikt met een basis(massage)olie, na goedkeuring van de klant.

Aromatherapie en massage

Vele geuren van pure oliën kunnen meer voor u betekenen dan alleen een massage!
 
Door gebruik te maken van de voordelen die essentiële oliën hebben, zal de behandeling van de massage nog meer betekenis hebben.
 
Sinds ik mijn cursus Aromatherapie heb gedaan, ben ik mij meer gaan verdiepen in de voordelen van essentiële oliën. Ik zal in de blogs af en toe een olie toelichten. 
 
Er zijn oliën die helpen om u beter te kunnen ontspannen of om uw stemming te verbeteren, de pijn te verminderen, de spieren meer te ontspannen en ga zo maar door!
Denk ook aan uw herinneringen! Sommige geuren doen je denken aan iemand of aan een gebeurtenis van vroeger, een plek waar u mooie herinneringen aan heeft (zoals een bos). 

Vind je het leuk om meer over diverse oliën te weten, recepten te zien/delen en vragen te stellen? Wordt dan lid van mijn besloten facebookgroep Aromatherapie.

Geschiedenis van Aromatherapie

De eerste tot nog toe gevonden archieven kwamen uit Egypte en India. Daar werden bladeren, harsen en andere onderdelen van aromatische planten verbrand bij het brengen van offers aan de goden en werden oliën gebruikt bij het balsemen van de doden.


Gedurende de middeleeuwen bleek dat veel parfumeurs die dagelijks met etherische oliën in de weer waren, immuun waren voor de pest, die heel Europa teisterde.
In Europa hielden vooral monniken en nonnen zich met zieken en aromatische planten bezig, maar in de zeventiende eeuw ging deze kennis over op vrouwen en druïden. Door de heksenvervolging ging veel van deze kennis verloren.

Heksenvervolging Europa

“The new dispensatory”, een apothekershandboek uit 1753, beschrijft rond de honderd verschillende etherische oliën.
Echter, de aromatherapie zoals wij deze kennen is nog niet zo oud.

De Franse parfumeur René Maurice Gattefossé introduceerde de term ‘Aromatherapie’ in 1936 via een boek met dezelfde titel. In de Eerste Wereldoorlog onderzocht Gattefossé het gebruik van lavendelolie en andere etherische oliën voor het ontsmetten van wonden van gewonde soldaten. Later werkte hij in ziekenhuizen, waar hij etherische oliën en parfum oliën als antiseptische middelen inzette.


Het boek kwam in de Tweede Wereldoorlog in handen van de Franse arts Jean Valnet. Valnet paste bepaalde principes uit het boek toe als alternatief voor niet of slecht verkrijgbare medicijnen. Na de oorlog werkte Valnet dit verder uit en schreef zelf een boek. Vanaf de jaren 1960 kreeg de aromatherapie eerst in Frankrijk en later elders voet aan de grond.
Pas veel later is de definitie verbreed naar de effecten van aromatherapie op de geest.

Jean Valnet

Marguerite Maury was degene die massage in verband bracht met aromatherapie, iets dat Gattefossé nooit heeft gedaan. Maury pleitte voor een uniek mengsel van oliën voor iedere persoon, afgestemd op eenieders persoonlijke temperament en gezondheid.
En dat is wat ik vandaag de dag nog steeds met aromatherapie doe, mits u dat zelf wilt natuurlijk!

Bronnen: ©Essential Oils (dr. Eric & Sabrina Zielinski)
Wikipedia

×

Hallo!

Wat kan ik voor je doen?

Praktijk Heen helendeenergie@gmail.com

× Waarmee kan ik u van dienst zijn?
%d bloggers liken dit: